Kulttuuri ja taide


Taidetta on paljon erilaista. Eri kulttuureissa on omat taiteenlajinsa ja -tyylinsä. Kulttuuri käsittää kaiken ihmistä ympäröivän sekä ihmisten tavat ja teot. Kulttuuri ja taide ovat eri asioita, mutta taide kulkee käsi kädessä kulttuurin kanssa. Kulttuurilla ja taiteella on hyvin paljon vaikutusta maailmaan ja itseasiassa taidekin on kulttuuria. Taide herättää erilaisia tunteita ja saa ihmiset keskustelemaan. Taiteen avulla voidaan ilmaista itseään ja levittää tietoutta mistä tahansa asiasta. Suomalaiseen kulttuuriin liittyy monenlaista taiteen muotoa. Kerromme tästä lisää.

Erilaisia taiteita kulttuureina

Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu suomirock ja suomipop. Ne ovat taiteen muotoja ja kuuluvat hyvin läheisesti suomalaisten elämään. Moni kokee juuri nämä musiikilliset tyylit erittäin suomalaisena asiana. Suomirockia ja -poppia kuullaan kaikkialla ja vanhat klassikot ovat jättäneet pysyvän jäljen ihmisten mieliin. Myös nuoriso tuntee hyvin vanhatkin suomalaiset klassikot. Klassikot eivät olleet klassikkoja heti syntyessään, vaan ne saavuttivat suuren yleisön suosion eikä suosio ole laskenut vuosikymmenien varrella.

Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu tietysti myös Jean Sibelius. Hänen Finlandia-hymninsä on tuttu jokaiselle suomalaiselle. Sitä on toistuvasti ehdotettu jopa Suomen kansallislauluksi Maamme-laulun tilalle. Eikä ihme, sillä siitä pidetään kaikkialla. Niin paljon, että se on valittu musiikiksi moneen elokuvaan sen välittämän tunteen vuoksi.

Musiikin lisäksi on olemassa monenlaista muutakin taidetta, joka voidaan mieltää mukaan suomalaiseen kulttuuriin. Tällaista on esimerkiksi arkkitehtuuri. Suomessa on rakennuksia, joita pidetään arvossa suomalaisina nähtävyksinä ja sellaisina niitä tullaan aina pitämään. Yksi tällaisista rakennuksista on esimerkiksi Finlandia talo. Se on Alvar Aallon suunnittelema kongressi- ja tapahtumakeskus. Alvar Aalto onkin yksi Suomen arvostetuimmista arkkitehdeistä. Hänen suunnittelema muotoilu on vailla vertaansa ja monet etsivät juuri Aallon suunnittelemia huonekaluja ja lasiesineitä kotiinsa.

Taidetta on myös vaatesuunnittelu. Marimekko on yksi Suomen arvostetuimmista merkeistä ja sen kuosit ovat lähes kaikille tuttuja. Marimekkoa halutaan niin astioihin, verhoihin kuin vaatteisiinkin. Se on osa suomalaista kulttuuria ja monen kodista löytyykin Marimekkoa vaikka missä muodossa. Marimekko erottuu monista merkeistä sen omintakeisista designeistaan.

Myös TV ja elokuva ovat taidetta. Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu tietyt elokuvat, jotka mielletään suomalaisena kulttuurina ja yleissivistyksenä. Yksi tällaisista elokuvista on Tuntematon Sotilas. Suomalaiset ovat nähneet elokuvan useita kertoja, mutta sitä katsotaan yhä uudestaan. TV-sarjoista Salatut Elämät löysi tiensä ihmisten arkeen ja jopa kulttuuriin, kun sen ensimmäinen jakso näytettiin tammikuussa 1999.

Museot

Museot

Suomalaisia kiinnostavat suomalaistaa kulttuuria ja historiaa esittelevät museot. Kaksi kolmasosaa suomalaisista ovat käyneet joko elokuvissa, museossa tai teatterissa viimeisen kahden vuoden aikana. Suomalaiset pitävät taidetta viihdykkeenä sekä asiana, joka tuo lohtua arkeen ja vievät arkiset ongelmat hetkeksi pois mielestä.

Kansalaiset ja kulttuuri

Suomessa kulttuuria ja erilaisten kulttuurilaitosten tarjoamia palveluja pidetään tärkeänä eikä tärkeys ole sidoksissa henkilöiden varallisuuteen. Erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa käydään aktiivisesti.

Jos mietitään Suomen eri ikäryhmiä ja heidän käyttämiään kulttuuripalveluja, huomataan, että eri ikäryhmät käyttävät erilaisia palveluja. Iäkkäimmät kansalaiset käyvät taidenäyttelyissä, teatterissa ja museoissa. Nuoremmat käyvät aktiivisesti elokuvissa. Kaikkien ikäryhmien on huomattu pitävän televisiota tärkeässä asemassa.

Kulttuuri kulkee siis mukana päivittäisessä elämässämme. Taidetta näkyy kaikkialla, niin rakennuksissa kuin mainoksissakin. Julkisiin ulko- ja sisätiloihin on tuotu patsaita ja muita taideteoksia ihmisen iloksi. Nämä tuovat ympäristöön tietynlaista tunnelmaa, joka voi jopa määrittää paikan luonteen ja ihmisille jää tietynlainen mielikuva jostain paikasta. Taiteella voidaan siis vaikuttaa hyvin paljon eri paikkoihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *