80-luvun taiteen nuoret toivot – YBA

80-luvun taiteen nuoret toivot - YBA

Nimet Damien Hirst, Charles Saatchi, ja Tracey Emin ovat monelle taiteen ystävälle tunnettuja, mutta kuinka moni tuntee heihin yhdistetyn YBA, Young British Artists suuntauksen juuret tarkemmin. Edellä mainittujen kuuluisien jäsenten lisäksi ryhmään kuului useita 80-luvun lopulla briteissä uraansa aloittaneita taiteilijoita, ja taidemaailman vaikuttajia. Ryhmän vaikutukset nykytaiteen kentällä ovat huomattavat, jäsenten kaupallinen asenne, ja heidän yrittäjä asenteensa muokkasivat sitä, kuinka taidekouluista heidän jälkeensä valmistuneet nuoret näkivät uransa, ja mahdollisuutensa taiteen saralla.

YBA:n synty Goldsmiths yliopistossa

Suurin osa YBA ryhmään laskettavista vaikuttajista valmistui Lontoolaisesta Goldsmith yliopistosta taiteiden kandidastiksi vuosien 1987 ja 1990 välillä. Vuonna 1988 kuusitoista yliopiston opiskelijaa otti osaa Lontoolaisessa varastorakennuksessa järjestettyyn Freeze ryhmä taidenäyttelyyn ennen valmistumistaan, ja Damien Hirst päätyi ryhmän epäviralliseksi johtajaksi. Idea epätavalliseen tilan käyttöön oli tullut varastorakennuksissa järjestettävistä laittomista ravemusiikki bileistä, ja sitä ajoi kaupallisten gallerioiden välinpitämättömyys nuorten taiteilijoiden töitä kohtaan. Freeze avasi ovet taiteioliojoille kuraattoreina, ja 90-luvun puoliväliin mentäessä näyttely muodosta oli tullut normi ennemmin kuin poikkeus.

Britti artistien toiminta keskittyi Lontoon alueille joiden vuokrat olivat 90-luvulla vielä suhteellisen alhaisia. Esimerkiksi nykyaikana trendikkäät itä-Lontoon Shoreditch ja Hoxton alueet saivat alkunsa taiteilijoiden rynnätessä niiden ränsistyneisiin taloihin.

Nuorten taiteilijoiden katsotaan uudistaneen, ja jopa pelastaneen, Britannian taidemaailman suuren yleisön tioetoisuuteen. Kaupalliset taidenäyttelyt tuntuivat useimmille tavan tallajjille lioian hienostuneilta, kun taas itä-Lontoossa sijaitseva varasto rakennus oli helposti lähestyttävissä perjantai iltana. Ryhmän suosion yhteydessä alueille nousi myös pysyviä kaupallisia gallerioita, jotka pitivät kiinni helposti lähestyttävästä mentaliteetista. Esimerkiksi Jay Joplinin White Cube näyttelytila avasi ovensa ensimmäistä kertaa näinä vuosina. Taide maailmassa vaikuttavat lehdet alkoivat kiinnostua uusista nuorista taiteilijoista, ja useat heistä päätyivät erikoisilla tekniikoillan, tai henkilökohtaisella elämällään myös valtavirta lehtien sivuille.

Ryhmän tunnetuimmat jäsenet

YBA ryhmään kuului löysästi noin 20-30 jäsentä kautta 80- ja 90-lukujen. Monet ryhmän jäsenistä ovat edelleen taidemaailman huipulla, mutta yksi ryhmän toimintaan eniten vaikuttaneista henkilöistä ei itse ollutkaan taiteilija. Freeze näyttelyssä vieraillut Charles Saatchi oli mainosalan jättiläisen Saatchi & Saatchi toimiston perustajajäsen, ja tunnettu syvistä taskuistaan joista löytyi runsaasti ropoja taidemaailman sijoituksiin. Saatchin sijoitus YBA teoksiin avasi heille ennennäkemättömiä ovia, ja toimi kehotuksena muille sijoittajille. Hän oli esimerkiksi ensimmäinen henkilö joka vapaaehtoisesti maksoin Damian Hirstin tunnetuksi tehneistä formaldehydiin säilötyistä eläimistä. Hirstin ja Saatchin yhteistyö päättyi 2003 miesten henkilökohtaisiin kiistoihin,

Damien Hirst on  ollut läpi 2000-luvun Englannin varakkain elossa oleva taiteilija, ja hänen omaisuutensa nousee satoihin miljooniin puntiin. Hirstin teokset leikkivät kuoleman ajatuksella, ja hän on tullut tunnetuksi leikellyistä eläin teoksistaan, ja myöhemmin yksinkertaisista pallo maalauksistaan. Hänen luomuksiinsa kuuluu myös timanteilla päälystetty pääkallo, ja Lontoon olympialaisissa nähty brittilippu.

Tracey Emin oli uransa alkuaikoina Hirstin kanssa ryhmän kiistanalaisimpia jäseniä. Nuoren Traceyn teokset perustuivat hyvin pitkälle hänen omaan elämäänsä ja ihmissuhteisiinsa. Tracey käytti töissään laajaa määrää tekniikoita, hänen neonvalokylttinsä ovat esimerkiksi suosittuja varakkaiden sisustajien keskuudessa, ja niitä on kopioitu paljon myös valtavirran sisustus elementeiksi. Traceyn nosti julkisuuden valokeilaan hänen Everyone I have Ever slept with 1963-1995 teos, jossa hän oli ommellut halvan teltan pintaan jokaisen miehen nimen jonka kanssa hän oli harrastanut seksiä. Tracey Emin on edelleen kunnioitettu taiteilija, ja vuonna 2007 hänet valittiin elinikäiseksi jäseneksi Englannin arvostettuun Royal Academy of Arts -järjestöön. Emin toimii myös aktiivisesti useiden hyväntekeväisyysjärjestöjen puolesta, ja tukee nuoria taiteilijoita heidän urillaan.

14 thoughts on “80-luvun taiteen nuoret toivot – YBA”

  1. Delta Air lines Colorado Springs. Arizona booking customer service customer service phone number https://delta-airlines-2022.blogspot.com

  2. Веном 2 – смотреть онлайн в хорошем качестве https://bit.ly/venom2-2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Related Post

Ympäristötaide

Ympäristötaide

Ympäristötaide on laaja käsite, joka kätkee sisälleen ympäristöä hyväksikäyttäviä taideteoksia, sekä poliittisesti ympäristön puolesta puhuvia näyttelyitä. Vaikka taidetta on luotu luonnollisiin ympäristöihin kautta aikojen, varsinaisesti tämä taiteen muoto on kohonnut

Kulttuuri ja taide

Kulttuuri ja taide

Taidetta on paljon erilaista. Eri kulttuureissa on omat taiteenlajinsa ja -tyylinsä. Kulttuuri käsittää kaiken ihmistä ympäröivän sekä ihmisten tavat ja teot. Kulttuuri ja taide ovat eri asioita, mutta taide kulkee

Löydä sisäinen taiteilijasi

Löydä sisäinen taiteilijasi

Meistä monen viimeiseksi taide kokemukseksi ovat jääneet koulun tai lukion taide tunnit. Vaikka kuvataide olisi ollu läpi kouluvuosien se lempi oppiaine, harvempi muille urille päätynyt jatkaa taideharrastusta pakollisista koulutuksista valmistuttuaan.