Euroopan veistostaiteenhistoria: Keskiaikaa kohti

Euroopan veistostaiteenhistoria

Ihmiskunnan pitkän historian kääntyessä modernia aikaa kohden, Kreikkalaiset veistäjät alkoivat leikkiä ihmishahmojen toden tuntuisuudella, ja luonnollisilla asennoilla. Tämä luonnollisuuden hakeminen patsaissa vahvistui hellenistisen kulttuurin aikakautena, ja tyylin lisäksi mukaan tuli laajempi määrä ei-uskonnollisia aihealueita.

Varakkaat kaupunkilaiset koristelivat palatsejaan kauniilla naishahmoilla, ja julkisille paikoille alkoi ilmestyä lapsia ja eläinkunnan edustajia esittäviä patsaita. Veistäjien tekniset taidot kohosivat kovan kilpailun myötä, ja patsaiden yhä yksityiskohtaisemmat piirteet alkoivat kertoa tarinaa eri heimoista ja kansalaisuuksista.

Rooman ajan veistotaide

Hellenistinen aika loppui Rooman valtakunnan leviämiseen yli Euroopan. Kreikkalainen veistotaide perinne jatkui kuitenkin uuden valtakunnan aikana, ja useat varakkaat kansalaiset pitivät hallussaan kreikkalaisia orjia joilla oli vahvat koristelu taidot. Roomalaiset topivat valtioonsa huomattaviua määriä alunperin Kreikassa valmistettuja patsaita, joiden lisäksi muodikasta oli teettää näköispatsaita omista kuolleista sukulaisistaan.

Roomalaisille tyypillisiä patsaita olivat kolumneihin kaiverretut reliefit. Alueella myytiin myös pienempiä versioita näistä jätti töistä, vähän kuin nykyajan matkamuistoja. Myös koruina käytettävät cameo-veistokset keräsivät suosiota naisten keskuudessa. Rooman valtakunta adoptoi kristinuskon suhteellisen nopeasti, ja tämä lopetti lähes täysin uskonnollisten veisstoiseten valmistus kulttuurin, raamatun kieltäessä jumalankuvan rakentamista. Uskonnollisen väestön keskuudessa veistotaide jatkui sarkofagien suunnittelun, ja pienempien koriste patsaiden muodossa.

Kohti keskiaikaa

Vaikka kristinuskon alkuajat kadottivat suuri muotoiset uskonnolliset patsaat kirkoista, bysantin aikakauden aikana nähtiin huomattavia määriä kauniita, herkkiä, norsunluusta kaiverrettuja reliefejä, ja arkkitehtuurillisia yksityiskohtia kirkoissa. Suuret patsaat alkoivat ilmestyä uskonnollisiin keskuksiin taas yhdeksännellä vuosisadalla, kuvaten usein kristusta ristillä, tai hänen Maria äitiään uskovaisia siunaamassa.

Euroopan taloustilanne lähti nousuun tuhat luvun kieppeillä, ja sen mukana myös patsaiden komiossiointi yksityisinä sisustuselementteinä. Kirkkojen krusifiksiseista ja Madonna patsaista tuli yhä näyttävämpiä, ja uskonnolliset kjeskukset kilpailivat komeudestaan kaiverruttamalla yhä ihmeellisempiä tarinoita kirkon seinien kiveen. Metallin kaiverrus sai tuulta alleen, ja pronssi oli hyvin suosittua materiaalia enamelin rinnalla.

Goottiaikakausi tunnetaan paitsi näyttävistä rakennuksistaan, myös kauniista veistostaiteestaan.  Taide oli edelleen hyvin pitkälle uskonnollista, ja useat veistäjät eri puolella Eurooppaa lähtivät kehittämään toisistaan eroavia henkilökohtaisia tyylisuuntia.

Renessanssi aikakausi näki useiden veistäjien nousun juhlituiksi julkisuuden henkilöiksi, ja useita näistä patsaista ihaillaan edelleen taiteen opiskelijoiden puolesta, usea meistä varmasti tunnistaa aikakaudella vaikuttaneiden Donatellon ja Michelangelon nimet. Hevospatsaat ratsastajineen alkoivat yleistyä Euroopassa, ja veistäjien elinolosuhteet helpottuivat rikkaiden suosijoiden toimesta. Potretti patsaat olivat suosittuja koti koristeita, ja useat varakkaat miehet tilasivat kauniita kasv patsaita vaimostaan ja tyttäristään.

Nykyaikaa päin

Barokin aikakausi toi patsas kulttuuriin sommitelmia joissa useat henkilöt näyttivät liikkuvan dynaamisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Katsoja saattoi ihailla patsaita useista kulmista, löytäen aina uutta ihailtavaa. Patsaat oli usein tarkoitettu kaukaa ihailtavaksi, ja suureen tilaan rakennettaviksi. Suihkulähdepatsaat, joissa vettä ja valoa käytetään hyväksi voimakkaan vaikutelman antamiseksi, olivat hyvin tyypillisiä aikakaudelle.

Nykyaikaa päin
Nykyaikaa päin

1 thought on “Euroopan veistostaiteenhistoria: Keskiaikaa kohti”

 1. Tony Thomas sanoo:

  Nice blog here! Also your web site loads up fast!

  What host are you using? Can I get your affiliate
  link to your host?
  I wish my web site loaded up as quickly as
  yours lol

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Related Post

Kulttuuri ja taide

Kulttuuri ja taide

Taidetta on paljon erilaista. Eri kulttuureissa on omat taiteenlajinsa ja -tyylinsä. Kulttuuri käsittää kaiken ihmistä ympäröivän sekä ihmisten tavat ja teot. Kulttuuri ja taide ovat eri asioita, mutta taide kulkee

Kuuluisia suomalaisia taidemaalareita

Kuuluisia suomalaisia taidemaalareita

Suomalaisen taiteen kulta-aika sijoittuu 1800- ja 1900-lukujen taitteeseen, jolloin Suomen taiteelle saatiin oma, kansallinen ilme, ja se nousi kansainväliselle tasolle. Aikakausi sai ilmentymänsä monissa taiteen eri muodoissa, kuten musiikissa, kirjallisuudessa

Kuvanveisto tekniikat - haastetta harrastajille

Kuvanveisto tekniikat – haastetta harrastajille

Meistä usea on oppinut jonkin verran veistotaidetta kouluvuosina saven, puun, ja vaikkapa paperimassalla leikkimisen parissa. Moni jatkaa harrastustaan pisteeseen, jossa he pystyvät muotoilemaan savesta koriste- ja käyttöesineitä mökille käytettäväksi. Mitäs