Ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos

Ihmisen toiminta ympäri maailman on muuttanut maapallon ilmastoa ja sillä on kauaskantoiset seuraukset moneltakin kannalta. Ilmastonmuutoskriisiin vaaditaan toimia kaikilta planeettamme asukkailta ja onneksi olemmekin jo ryhtyneet toimeen. Käytettäviä materiaaleja vaihdetaan ekologisempiin ja ajoneuvot ovat nykyään vähäpäästöisempiä. Mutta mihin kaikkeen ilmastonmuutos on jo vaikuttanut ja kuinka tavallinen kansalainen voi vaikuttaa?

Kuinka ilmastonmuutos on jo ilmennyt?

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät konkreettisesti arktisilla alueilla. Kun muualla maailmassa maapallon lämpö on noussut noin yhden asteen verran, on arktisten alueiden lämpötilan nousu tuplasti nopeampaa. Tämä näkyy jäätiköiden sulamisena, joka vaikuttaa suoraan arktisten eläinten selviytymiseen. Esimerkiksi jääkarhut ovat vaarassa ilmastonmuutoksen vuoksi. Niiden ravinnonsaanti on tällä hetkellä hyvin kyseenalaista ja vain 2 prosenttia jääkarhun saalistuskerroista tuottaa sille tulosta. Jäätiköiden sulaminen vaikuttaa meriveden nousuun ja lisäksi meriin varastoituu hiilidioksidia. Tämä taas happamoittaa vesistöjä.

Entä ihmisen arki? Ilmastonmuutoksella on vaikutusta myös ihmisten elämään. Esimerkiksi kahvin viljely tulee vaikeutumaan ja seuraavan 30 vuoden aikana maapallo tulee menettämään noin puolet kahvinviljelyyn ihanteellisesti soveltuvista maa-alueista. Kahvi ei kuitenkaan ole ainut tuote, jonka viljely vaikeutuu. Ilmastonmuutoksen tuoma kuivuus vaikeuttaa monen viljan viljelyä ja lisäksi esimerkiksi pandojen ravintoa oleva bambu voi vähentyä, vaikuttaen näin pandakarhujen elämään negatiivisella tavalla.

Kuinka voimme vaikuttaa?

Ihminen on se, jolla on mahdollisuus vaikuttaa ilmastonmuutoksen etenemiseen. Ilmastonmuutos on seurausta ihmisten elintavoista ja siksi ihmisten tekemillä muutoksilla on suurin vaikutus. Yksi tärkeimmistä asioista on oikeanlaisen energian käyttö. Ihminen käyttää hitaasti uusiutuvia energianlähteitä niin paljon, että jotkin energialähteet eivät yksinkertaisesti ehdi uusiutumaan. Tästä syystä ne tulevat loppumaan. Siksi energiamuotoon tulisi kiinnittää huomiota. Esimerkiksi aurinko- ja tuulivoima eivät kulu käytettäessä ja siksi ne ovat fiksuja valintoja. Liikenteen sähköistäminen vähentää pakokaasujen määrää ja julkisen liikenteen käyttö on hyvä keino vaikuttaa omalta osalta. Ja koska ilmakehään on jo päässyt vapautumaan runsaasti hiiltä, tulee sen poiston suhteen suorittaa toimenpiteitä. Esimerkiksi metsien suojelu on yksi näistä toimenpiteistä.

Toinen jokapäiväinen aihe on ruoka. Ihmisen tulisi viljellä ja tuottaa ruokaa mahdollisimman vähäpäästöisesti ja ekologisesti. Myös ruuankulutukseen tulisi kiinnittää huomiota. Ruokaa heitetään pois niin runsaita määriä, että biojätteiden aiheuttamat päästöt vaikuttavat myös ilmastonmuutokseen. Konkreettinen keino on valmistaa ruokaa vain tarvittu määrä. Ruuan kannattaisi myös olla mahdollisimman lähellä tuotettua.

Konkreettisia toimia

Kerran vuodessa järjestetään niinkutsuttu Earth Hour, jonka tarkoituksena on levittää tietoutta ja tietysti myös vähentää sähkönkulutusta tuon tunnin aikana. Earth Houriin osallistuvat sammuttavat valonsa tempauksen ajaksi ja näin moni koti onkin pimeänä tuon tunnin ajan ympäri maailman. Eläimiä voidaan myös auttaa konkreettisesti. Saimaannorppa tekee pesänsä lumeen, mutta ilmastonmuutoksen myötä mahdollisia pesäpaikkoja on vähemmän. Tästä syystä ihminen voi tehdä saimaannorpalle sopivia lumikasoja, johon eläin pääsee pesiytymään. Metsähallitukselta saa lisätietoja, kuinka oman kortensa voi kantaa kekoon saimaannorpan tulevaisuuden turvaamiseksi.

Valitse vähäpäästöinen ajoneuvo. Autot pyritään vaihtamaan pikkuhiljaa sähköisiksi ja toistaiseksi vain raskas liikenne jätetään käyttämään biopolttoaineita. Sähköautoja ilmestyy markkinoille koko ajan enemmän ja toivottavasti niiden hinnatkin muuttuvat lopulta kaikkiin talouksiin sopiviksi. Sähköauto on erinomainen vaihtoehto monelle työssäkäyvälle. Älä tee ruokaa yli äyräyden. Tai jos teet, pakasta mieluummin ylimääräiset roskiin heittämisen sijaan. Ruokahävikki tuottaa maailmalla suuret päästöt ja niitä voi tällä konkreettisella toimella vähentää omalta osaltaan huomattavasti. Kauppojen hävikkiruuat tulisi mahdollisuuksien mukaan jakaa eteenpäin poisheittämisen sijaan. Moni kauppa myykin päiväyksen jo saavuttaneita tuotteittaan alehintaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Related Post

Ympäristötaide

Ympäristötaide

Ympäristötaide on laaja käsite, joka kätkee sisälleen ympäristöä hyväksikäyttäviä taideteoksia, sekä poliittisesti ympäristön puolesta puhuvia näyttelyitä. Vaikka taidetta on luotu luonnollisiin ympäristöihin kautta aikojen, varsinaisesti tämä taiteen muoto on kohonnut

Kuinka nauttia taiteesta

Kuinka nauttia taiteesta

Kuinka usein olet lähtenyt käymään paikallisessa taidemuseossa, ja toivonut kierroksen puolessa välissä olevasi suuri taiteen tuntija joka voisi nauttia seinillä olevista kuvista itseäsi enemmän. Päädytkö kävelemään huoneiden ympäri täysin tuppisuuna

Kuvanveisto tekniikat - helposti kotona

Kuvanveisto tekniikat – helposti kotona

Suuret kaupungit tarkjoavat atiteen harrastajille momnia mahdollisuuksia vaativienkin tekniikoiden harrastamiselle. Suhteellisen lyhyen kulkumatkan päästä löytyy yleensä taidekouluja, kansan- ja työväenopistoja, sekä yksityisiä kursseja järjestäviä taiteilijoita. Eri tekniikoiden pariin kaipaavat opiskelijat