Kuinka nauttia taiteesta

Kuinka nauttia taiteesta

Kuinka usein olet lähtenyt käymään paikallisessa taidemuseossa, ja toivonut kierroksen puolessa välissä olevasi suuri taiteen tuntija joka voisi nauttia seinillä olevista kuvista itseäsi enemmän.

Päädytkö kävelemään huoneiden ympäri täysin tuppisuuna peläten että suustasi tulevat kommentit  ja arvostelut eivät ole teoksen arvoisia, ja että ne ovat jotenkin vääriä. Fear not, koskaan ei ole liian myöhäistä oppia nauttimaan taiteesta, ja pienillä teoilla saat tehtyä seuraavasta galleria kokemuksestasi huomattavasti mukavamman.

Tunne taiteen historia

Ensimmäinen askel rohkeampaan taiteen kokemukseen on ennakko tutkimuksen tekeminen. Lue hieman taiteilijan ja hänen aikalaistensa historiasta, tekniikoista ja ajatuksista ennen näyttelyyn saapumista. Jos tiedät mitä taiteilijan elämässä tapahtui hänen maalatessaan tietyn teoksen, saat se avautuu aivan uudella tavalla sitä tutkaillessasi. Voisiko se kaunis nainen taka-alalla olla hänen salainen rakastajansa, ja johtuuko vanhan miehen luontaantyötävyys taiteilijan haastavasta suhteesta isäänsä.

Mitä enemmän luet taidehistoria kirjoja, sitä paremmin tajuat että arvailut ovat ok, ja kaikkien mielipiteiden ei tarvitse olla niitä oikeita. Yleinen historian tuntemus auttaa myös. Akseli Gallen-Kallelan teokset esimerkiksi värähhtöävät syvemmin suomalaisessa yleisössä, kuin täysin ummikoissa joilla ei ole tietoa itsenäistymisen aikaan liittyvistä ongelmista.

Historian lisäksi taiteilijan tekniikan tutkiminen ennakkoon kannattaa huomattavasti. Kuinka hän työskenteli varhaisvuosinaan, ja myöhemmin. Oliko värien käyttö tyypillistä tietylle ajanjaksolle, vai pysyikö tämä stabiilina läpi hänen uransa. Ketkä muut taiteilijat vaikuttivat hänen tyyliinsä, ja kuinka hän erosi aikalaisistaan. Jos tiedät mitkä teokset ovat näyttelyn vetonauloja, saattaa olla hyvä idea ihailla niiden kopioita kaikessa rauhassa ennen näyttelyyn lähtöä, mieti mitkä kohdat ovat erikoisen mielenkiintoisia, ja kun näet alkuperäisen teoksen, vaikuttaako se sinuun kopioita enemmän, ja jos, niin miksi. Onko se maalauksen koko, värien sävyt, tai tuleeko aihealue paremmin läpi kun maalilla on hieman kolmiuloitteinen luonne.

Taidenäyttelyssä vierailu

Valmistele lähtöä miettimällä haluatko nauttia näyttelystä yksin vaiko hyvässä seurassa. Ystävän kanssa maalauksista keskusteleminen saattaa avata uusia ulottuvuuksia. Asiansa tietävä kaveri pystyy osoittamaan yksityiskohtia joita et välttämättä huomaisi, kun taas samantasoinen ystävä auttaa luonnollisen keskustelun ylläpitämisessä.

Menit sitten näyttelyyn yksin tai ystävien kanssa, opastetut kierrokset ovat suositeltavia kaikille taiteen ystäville. Usealla gallerialla löytyy älypuhelimeen ladattava sovellus, josta saa loistavasti ja sopuhintaan tietoa näyttelyn esineistä ja maalauksista. Jos sovellusta ei  löydy, paikasta saattaa voida vuokrata ääni kierros laitteita. Monet galleriat järjestävät myös opastettuja kierroksia, joiden vetäjä on usein ekspertti esittelyllä aihe alueella. Lähde rohkeasti mukaan näille, ja ajattele niitä ennemminkin mini luentona kuin juttuna jota turistit tekevät. Kysy kierroksen vetäjältä rohkeasti kysymyksiä jos niitä nousee mieleesi kierroksen aikana.

Kiertäessäsi galleriassa, anna itsellesi lupa upota teoksiin, ja ymmärtää niiden syvemmät merkitykset. Jos jatkuvasti kerrot itsellesi ettet ole tarpeeksi fiksu ymmärtääksesi taidetta, tai että teoksen tuijottaminen on teennäistä puppua, et varmasti tulee saamaan teoksista paljoakaan irti.

Kävele ympäri ajan kanssa, ja anna itsellesi aikaa uppoutua niihin teoksiin jotka vetävät puoleensa. Lähesty niitä eri kulmista, mene lähemmäksi tarkkaillaksesi värejä ja yksityiskohtia, ja kauemmaksi saadaksesi paremman kokonaisvaikutelman. Muista kysyä itseltäsi kysymyksiä ihaillessasi teosta. Yritä tietoisesti laittaa se kontekstiin aikakauden, maailman, ja taiteilijan tilanteen kanssa. Mitä taiteilija halusi kertoa yleisölle maalauksellaan, ja mitkä merkitykset tekevät siitä taidetta, ennemmin kuin sisustus elementin. Anna tilaa myös tunteillesi. Tekeekö maalaus sinut surulliseksi, ja mistä tämä voisi johtua, vai piristyitkö yhtäkkiä nähtyäsi sen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Related Post

Kulttuuri ja taide

Kulttuuri ja taide

Taidetta on paljon erilaista. Eri kulttuureissa on omat taiteenlajinsa ja -tyylinsä. Kulttuuri käsittää kaiken ihmistä ympäröivän sekä ihmisten tavat ja teot. Kulttuuri ja taide ovat eri asioita, mutta taide kulkee

Veistotaiteen historia

Veistotaiteen historia: Varhaisvuodet

Veistotaide eroaa muista visuaalisen taiteen muodoista siinä, että tekniikalla valmistetut teokset ovat aina kolmiulotteisia valmistus materiaaleista riippumatta. Suuri prosentti ihmiskunnan historiasta nykyaikaan jäljelle jääneistä teoksista on juuri veistoksia, sillä materiaalit

Lisää taiteesta verkossa

Lisää taiteesta verkossa

Taide elää ja kehittyy kuten muutkin asiat maailmassa. Perinteinen taide on edelleen voimissaan, mutta sen rinnalle on tullut taidetta, joka löytyy verkosta ja joka on jokaisen saatavilla. Taide tuodaan näin