Kuvanveisto tekniikat – helposti kotona

Kuvanveisto tekniikat - helposti kotona

Suuret kaupungit tarkjoavat atiteen harrastajille momnia mahdollisuuksia vaativienkin tekniikoiden harrastamiselle. Suhteellisen lyhyen kulkumatkan päästä löytyy yleensä taidekouluja, kansan- ja työväenopistoja, sekä yksityisiä kursseja järjestäviä taiteilijoita.

Eri tekniikoiden pariin kaipaavat opiskelijat voivat hankkiutua helposti joko käytännöllisille kursseille, tai teoreettisille luennoille. Mites sitten ne harrastajat joilla ei ole tähän mahdollisuutta? Tarkoittaako opiskelupaikan puuttuminen että kuvanveisto harrastuksen toiveet täytyy kokonaan unohtaa?

Miksi harrastaa veistoa kotona

Vaikka kotioloissa valmistetuista veistoksista ei välttämättä muodostu vetonaulaa nykytaiteen museoon, niistä saa helposti mukavia lahjoja perheelle ja muille läheisille. Veiston harrastaminen on myös ihanan terapeuttista, omin käsin materiaalin muokkaaminen auttaa koti taiteilijaa transsi tilan saavuttamisessa, ja päivän pikku ongelmien unohtamisessa. Veistoa voi myös harjoitella turvallisesti koko perheen kanssa, luoden kivaa laatuaikaa lasten kanssa.

Vaikka ammattimaiset veistostekniikat ovat useimpien saavuttamattomissa normaali päivinä, harvemmalta kun kotoa löytyy korkeaä-asteista savinpaisto uunia, tai pronssin valu välineitä, kekseliäät taiteilijat voivat helposti harjoitella perustekniikoita arkisemmisilla välineillä. Teknistä osaamistaan voi korottaa niin valamis taidoissa, muotoilussa, veistossa, kuin patsaiden rakentamisessakin.

 

Muotoilun perusteet

Muotoilu on useille se kaikista helpoin lähtökohta, ja tätä tekniikka varten on paljolla useita mahdollisia materiaaleja. Pidempiaikaisia ratkaisuja kaipaavat voivat ostaa askartelukaupoista kaupallisia itsekovettuvaa tai uunissa kovetettavaa muovalilumassaa. Näitä myydään useissa eri väreissä, ja taiteilija voi päättää sopiiko teokseen paremmin luonnolliset saven sävyt vaiko kirkkaat neonvärit. Useissa askartelu kaupoissa on tarjolla myös keramiikan polttopalvelu, niille askartelijoille jotka kaipaavat teoksilleen ammatimaisempaa lopputulosta.

Muovailumassat ovat suhteellisen kalliita, joten kannattaa myös miettiä voisiko kotikonstein valmistaa vaikkapa paperimassaa toi kotitekoista muovailuvahaa. Jauhosta, öljystä, suolasta ja elintarvikeväreistä saa kätevästi sekoitettua hyvin muovailuvahan tyyppistä ainetta. Vaikka tästä ei välttämättä saa kovetettua teoksia jälkipolvien ihmeteltäväksi, se sopii muovailu harjoituksiin aivan loistavasti. Paperimassan taas saa tehtyä helposti revityistä kierrätyspaperin palasista, vedestä, ja pienestä määrästä erikeepperiä sekä karamelliväriä. Paperimassa teoksista saa tehtyä sisätiloihin kestäviä koristeilla lakkaamalla pinnan askartelulakalla.

Veiston ja valamisen harjoittelu

Kotona on myös helppoa harjoitella kiven ja puunveistoon tarvittavia tekniikoita pehmeämmillä ja turvallisemmilla välineillä. Pariisin kipsistä tai askartelu betonista on helppo valmistaa harjoitus palkki, sekoittamalla askartelu kaupasta ostettua kipsijauhetta veteen, ja käyttämällä maitopurkkia muottina palkille. Kipsin kuivuttua purkki poistetaan, ja kipsiä voi alkaa hellästi naputtelemaan haluamaansa muotoon.

Pehmeänä ja hauskana harjoittelu materiaalina yksityiskohtien naputtelemiselle toimii myös palasaippua, ja jos tosissaan haluaa kokeilla puun vuolemista, pehmeä balsapuu on turvallinen materiaali.

Valamista voi harjoitella myös kipsin kanssa. Sekä muotti että teos itse valmistuvat samasta aineesta, ja harjoitteluun ei juurikaan tarvita erikoisvälineitä. Muotit voi joko valmistaa itse, tai käyttää valmiita kaupan muotteja. Valantaa voi myös hauskasti harjoitella Jello hyytelöllä, joka antaa valajalle otteita pehmeämmän materiaalin hallitsemiseen.

Patsaiden rakennus

Kun perustekniikat ovat hallussa, kotitekoisia patsaita voi lähteä myös rakentamaan eri tekniikoita yhdistelemällä. Kipsistä valetun hahmon päähän laitettu paperimassa naamio vie teoksen huomattavasti taiteellisempaan suuntaan. Pienistä yksityiskohdista voi rakentaa suuriakin tilateoksia, ja jos alku lähtökohtana toimiva idea on hyvä, toteutuksessa on vain tekijän mielikuvitus rajana.

Harjoitella kannattaa myös pinnan hieno käsittelyä, ja sitä miten erityyppiset pinnat vaikuttavat teoksen kokonaisuuteen. Leiki väreillä, lakoilla, ja hionnalla, miten pieni kiillotus tai karkeutus tekee nopeasti patsaasta ammattimaisemman oloisen. Kekseliäät taiteilijat voivat rakentaa suuriakin veistoksia löydetyistä tavaroista, esimerkiksi jätepuu ja jäte metalli ovat taiteilijalle arvokkaita materiaaleja. Uusiomateriaalit myös antavat mahdollisuuden opetella pinnan käsittelyä kestäväksi, ja kekseliäitä kiinnitysratkaisuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Related Post

Kuuluisia suomalaisia taidemaalareita

Kuuluisia suomalaisia taidemaalareita

Suomalaisen taiteen kulta-aika sijoittuu 1800- ja 1900-lukujen taitteeseen, jolloin Suomen taiteelle saatiin oma, kansallinen ilme, ja se nousi kansainväliselle tasolle. Aikakausi sai ilmentymänsä monissa taiteen eri muodoissa, kuten musiikissa, kirjallisuudessa

Taideapurahojen kilpailu on kova

Taideapurahojen kilpailu on kova

Taiteilijat. Tämä porukka, josta moni on tietämätön. Tai oikeastaan heidän työstä, arkielämä ei ole mitenkään muista poikkeavaa. Taiteilijan työarki voi olla hyvinkin erilainen työläisen arjesta. Ei ole säännöllisiä työaikoja tai

Maailman kalleimmat maalaukset

Maailman kalleimmat maalaukset

Taidetta arvostetaan ympäri maailman. Van Gogh ja Picasso ovat kaikille tuttuja nimiä, mutta tiedätkö, minkä arvoisia heidän maalauksensa ovat nykyään? Maailman kalleimmat maalaukset on myyty huutokaupassa jopa sadoilla miljoonilla euroilla.