Kuvanveisto tekniikat – helppo alku

Kuvanveisto tekniikat - helppo alku

Moni taiteen harrastaja rakastuu veistos taiteeseen sen monipuolisten välineiden ja tekniikoiden vuoksi. Veistäjä voi käyttää hyväkseen mitä tahansa ympäristöstä löytyvää materiaalia, kunhan siitä vaan rakennettua kolmiulotteisen teoksen. Materiaalit vaihtelevat halvasta ja helposta paperimassasta, sensuelliin saveen, ja haastaviin metalli hitsauksiin. Myös veistosten koon ja aihealueen kanssa vain taiteilijan mielikuvitus on rajana.

Osa veistossa käytettävistä materiaaleista on hyvin helppokäyttöisiä aloittelijoille, kun taas osa vaatii huomattavan määrän kokemusta. Taiteenlajista kiinnostuneiden kannattaa hakeutua vaikkapa työväen,- tai kansalaisopiston kuvanveistokurssille, jossa ammattitaitoiset opettajat, ja opiston omistamat välineet helpottavat huomattavasti alkuun pääsyä. Nämä kurssit tarjoavat usein myös mahdollisuuden useilla eri materiaaleilla ja tekniikoilla leikkimiseen, mahdollistaen oman tien tietoisen valinnan.

Suosittu savi

Yksi helpoimmin lähestyttävistä veistosmateriaaleista on monelle tuttu savi, ja sen synteettiset kopiot. Savesta veistäminen on suhteellisen halpaa, ja helppoa, ja vaikka tekniikka varten tarvitaan pieni määrä erikoisvälineitä, nämä ovat helposti käytettävissä useiden kaupunkien harrastus paikoissa.

Veistosten tekoon käytettäviä savia on usean tyyppisiä, ja saven valinta riippuu lopputuloksesta jonka taiteilija haluaa teokselleen. Öljypohjaiset savi esimerkiksi on helppoa työstää, ja se pysyy pehmeänä pidemmänkin session ajan tehden siitä loistavan materiaalin aloittelijoille, ja yleiseen harjoitteluun. Pehmeys kuitenkin vaikeuttaa hienostuneiden yksityiskohtien luonnissa, joten sse ei ole kovinkaan käytännöllistä vaativampaan työskentelyyn. Polymeeri pohjaisen saven paistolämpötila taas on huomattavan alhainen, mahdollistaen näin sen kovettamisen harrastajan kotiuunissa.

Vesipohjainen savi on yleisintä ammattikäytössä, sen kovetus lämpötila on korkea, joten sen käyttäjät tarvitsevat ammattimaista uunia teoksensa paistamiseen. Vesipohjainen savi on usein materiaalina käyttökeramiikassa, kuten kupeissa, vadeissa, ja lautasissa, ja sitä työstetään usein dreijan avulla. Savea voi veistää myös ilman dreijaa, ja varsinkin potretti veistosten tekeminen tapahtuu usein vapaalla kädellä.

Savesta veistettäessä käytössä on useimmiten niin kutsuttu rakennus tekniikka, jossa veistos rakentuu vankan alustan päälle pohjalta ylöspäin. Useat veistäjät käyttävät veistoksen osia tukemaan sen sisälle asetettavia tikkuja. 

Saven kanssa veistävät käyttävät usein työssään hyväksi myös eri tyyppisiä, ja värisiä lasitteita, maaleja, ja muita materiaaleja joilla he saavat luotua erillaisia pinta vaikutteita savi teoksilleen. Lasittimia käytetään ennen teoksen polttoa, kun taas pinnalle maalattavat kuviot saattavat tapahtua myös kovetuksen jälkeen. Pintamateriaalia valitessa kannattaa miettiä onko teos tarkoitettu kaukaa ihailtavaksi vaiko käytännölliseen arkikäyttöön.

Puun veisto

Toinen suhteellisen helposti lähestyttävä veiston muoto on puusta veistäminen. Tämän voi aloittaa koti metsässä terävällä veitsellä, ja pienillä määrillä pehmeää jätepuuta. Harrastuksen muodostuessa vakavammaksi, voi veistäjä hankkia itselleen siinä auttavia välineitä, ja alkaa miettiä minkä tyyppistä puuta haluaa veistoksissaan käyttää. Puiden rakenteen lisäksi niiden  sisäinen väri vaihtelee huomattavasti lajista riippuen.

Pehmeät puulajit ovat helpommin kaiverrettavia kuin kovat, mutta niihin veistettäessä virheet saattavat korostua helpommin. Puun veistäjän tulee ottaa huomioon itse puun sisällä olevat kauneus virheet, joista muodostuu luonnollisesti osa teoksen ulkonäköä. Puun valintaan vaikuttaa myös mitä tekniikkaa taiteilija haluaa työssään käyttää.  Puun ja kaiverrus veitsen lisäksi puun veistossa voi käyttää hyväkseen erilaisia kaiverrus välineitä, ja eri vahvuisia hiomapapereita, joilla kaivertaja saa helposti tehtyä pinnasta viimeistelly näköistä.

Tärkeää puun kaiverrusta aloittaessa on pitää huolta omasta turvallisuudestaan. Harjoittele välineiden käyttöä ensin pehmeämmällä puulajilla, ja muista laittaa puuta pitävään käteen turva hanska. Kaivertaessa puusta lentää paljon sälää, joten suojalasit ovat myöskin suositeltava varustus. Siirry vaativampiin ja kovempiin puu lajeihin vasta kun sinulla on niihin tarpeeksi kokemusta, ja tekniikka on kehittynyt oikeaan suuntaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Related Post

Veistotaiteen historia

Veistotaiteen historia: Varhaisvuodet

Veistotaide eroaa muista visuaalisen taiteen muodoista siinä, että tekniikalla valmistetut teokset ovat aina kolmiulotteisia valmistus materiaaleista riippumatta. Suuri prosentti ihmiskunnan historiasta nykyaikaan jäljelle jääneistä teoksista on juuri veistoksia, sillä materiaalit

Euroopan veistostaiteenhistoria

Euroopan veistostaiteenhistoria: Keskiaikaa kohti

Ihmiskunnan pitkän historian kääntyessä modernia aikaa kohden, Kreikkalaiset veistäjät alkoivat leikkiä ihmishahmojen toden tuntuisuudella, ja luonnollisilla asennoilla. Tämä luonnollisuuden hakeminen patsaissa vahvistui hellenistisen kulttuurin aikakautena, ja tyylin lisäksi mukaan tuli

Kuinka nauttia taiteesta

Kuinka nauttia taiteesta

Kuinka usein olet lähtenyt käymään paikallisessa taidemuseossa, ja toivonut kierroksen puolessa välissä olevasi suuri taiteen tuntija joka voisi nauttia seinillä olevista kuvista itseäsi enemmän. Päädytkö kävelemään huoneiden ympäri täysin tuppisuuna