Lisää taiteesta verkossa

Lisää taiteesta verkossa

Taide elää ja kehittyy kuten muutkin asiat maailmassa. Perinteinen taide on edelleen voimissaan, mutta sen rinnalle on tullut taidetta, joka löytyy verkosta ja joka on jokaisen saatavilla. Taide tuodaan näin 2020-luvulle ja sitä löytyy verkosta monenlaisissa eri muodoissaan. Se on siitä hienoa, että näin taidetta ei tarvitse lähteä hakemaan omaa kotisohvaa pidemmältä, vaan sen voi tuoda omaan olohuoneeseen verkon välityksellä.

Minkälaista taidetta netistä sitten oikein löytyy? Riippuu hieman siitä, mitä sillä tarkoitetaan ja mitä taiteen hakija haluaa löytää. Se voi olla historian tunnettuja teoksia ja tarinoita niistä, mutta se voi olla myös osallistumista taiteenteko kurssille ja oppimista taiteesta. Internet tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia tutustua taiteeseen ja käyttää sitä avuksi erilaisiin omiin projekteihin tai ihan vain silmän iloksi.

Monet teokset on suojattu tekijänoikeuslailla, mutta esimerkiksi Suomessa ja monessa muussa maassa yleinen tekijänoikeuden suoja-aika on 70 vuotta. Tämä tarkoittaa sitä, että kun taiteilijan kuolinvuodesta on kulunut 70 vuotta, poistuu niistä tekijänoikeuden suoja-aika ja teokset ovat vapaasti käytettävissä, muokattavissa ja jaettavissa esimerkiksi opetukseen, tutkimukseen ja kaupalliseen käyttöön.

Ateneum tarjoaa paljon erilaista materiaalia taiteen ystäville ja siitä kiinnostuneille. Vierailijan on mahdollista tehdä virtuaalinen taidematka aikamme kuuluisimpien suomalaisten teoksien mukana, kuunnella tarinoita taiteesta, selata erilaisia teoksia ja tutustua niihin todella läheltä. Joitain teoksia on kuvattu äärimmäisen tarkoilla menetelmillä, jolloin niitä pääsee tutkimaan jopa paremmin kuin paljaalla silmällä itse galleriassa.

Taide on tärkeä osa myös koulujen opetusta. Perinteinen galleria vierailu on toki mukava keino tuntea gallerian tunnelma, mutta vielä paremman kokemuksen siitä saa, kun samaan asiaan voidaan myöhemmin paneutua verkon välityksellä. Internetissä on paljon materiaalia, jota voidaan hyödyntää opiskeluihin ja taiteen tuomiseen jopa kaikkein pienempien lasten opetukseen.

Lisää taiteesta verkossa

Internettaide

Nykyään voi joskus kuulla puhuttavan internettaiteesta. Se onkin tullut näkyväksi osaksi eri taiteen muotoja ja se tunnistetaan taideyhteisöissä ympäri maailma. Voidaan jopa sanoa, että tämän kaltainen taide tulee lisääntymään paljon tulevaisuudessa. Sillä on monta nimeä. Puhutaan online-taiteesta, verkko- ja nettitaiteesta sekä myös post-internet-taiteesta.

Internettaide on suunniteltu siten, että se koetaan ja nähdään erityisesti verkkoympäristössä. Se voi olla monenlaista taidetta, perinteistä tai modernia, internettaiteella ei sinänsä ole mitään tarkkaa rajaa, mitä siihen voi kuulua ja mitä ei. Se voi olla monen muotoista ja tulla esiin videona, kuvana, pelinä, käyttöliittymänä tai jopa täysin mysteerisenä seikkailuna. Internetin tuomat mahdollisuudet taiteen tekemiseen ovat lähes rajattomat.

Internettaide voidaan myös käsittää hyvin monessa eri merkityksessä. Toisille se merkitsee minkälaista taidetta tahansa, joka on löydettävissä verkossa. Toisille se voi olla nimenomaan internettiin liittyvää taidetta, johon liittyy olennaisena osana internet mielentilana ja internettietoisuus. Mitään selkeää yhtä ja oikeaa vastausta ei internettaiteen kuvailemiseen ole, vaan se on vapaa muutoksille ja erilaisille käsityksille.

Internettaidetta voidaan käyttää myös monien eri aiheiden esiin tuomisessa ja käsittelyssä. Se siitä tekeekin niin monipuolista, koska sen tuomia työkaluja voidaan hyödyntää monessa eri taiteenlajissa. Tätä ei ole niinkään helppo tehdä perinteisen pensselin avulla, jolloin itse taiteen tekeminen on tietyn tekniikan varassa.

Internettaide on kuitenkin siitä haastavaa, että se elää vain verkossa. Tällöin galleriat ja museot eivät tiedä miten sitä tulisi esittää heidän kauttaan. Myös tällaisen taiteen kerääminen ja säilöminen onnistuu toki verkossa, mutta kuinka keskittää se yhteen paikkaan, kun tällä hetkellä se on siroteltuna ympäri internetiä.

1 thought on “Lisää taiteesta verkossa”

  1. Carol Pepler sanoo:

    What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve found
    It positively useful and it has aided me
    out loads. I hope to give a contribution other users like its aided
    me. Good job.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Related Post

Kuinka nauttia taiteesta

Kuinka nauttia taiteesta

Kuinka usein olet lähtenyt käymään paikallisessa taidemuseossa, ja toivonut kierroksen puolessa välissä olevasi suuri taiteen tuntija joka voisi nauttia seinillä olevista kuvista itseäsi enemmän. Päädytkö kävelemään huoneiden ympäri täysin tuppisuuna

Kuvanveisto tekniikat - helppo alku

Kuvanveisto tekniikat – helppo alku

Moni taiteen harrastaja rakastuu veistos taiteeseen sen monipuolisten välineiden ja tekniikoiden vuoksi. Veistäjä voi käyttää hyväkseen mitä tahansa ympäristöstä löytyvää materiaalia, kunhan siitä vaan rakennettua kolmiulotteisen teoksen. Materiaalit vaihtelevat halvasta

Taideapurahojen kilpailu on kova

Taideapurahojen kilpailu on kova

Taiteilijat. Tämä porukka, josta moni on tietämätön. Tai oikeastaan heidän työstä, arkielämä ei ole mitenkään muista poikkeavaa. Taiteilijan työarki voi olla hyvinkin erilainen työläisen arjesta. Ei ole säännöllisiä työaikoja tai