Löydä sisäinen taiteilijasi

Löydä sisäinen taiteilijasi

Meistä monen viimeiseksi taide kokemukseksi ovat jääneet koulun tai lukion taide tunnit. Vaikka kuvataide olisi ollu läpi kouluvuosien se lempi oppiaine, harvempi muille urille päätynyt jatkaa taideharrastusta pakollisista koulutuksista valmistuttuaan. Tämä on kuitenkin harmi, sillä taideharrarrastuksilla on tekijöilleen useita hyötyjä, ja koskaan ei ole liian myöhäistä tarttua pensseliin tai kynään.

Helposti aloitettavat taiteenlajit

Taide käsitteenä kattaa huomattavan laajan kentän aktiviteettejä, ja tästä johtuen sen parista löytyy varmasti jokaiselle mieluista puuhaa. Eri materiaalien ja tekniikoiden vaikeusasteet eroavat toisistaan, kuten myös rahan määrä jota harrastukseen joutuu käyttämään. Osa taide harrastuksista onnistuu helposti kotioloissa, kun taas toisten harjoittamiseen tarvitaan suurempi määrä tilaa, ja erikoisvälineitä.

Koti oloissa harrastus on helppo aloittaa eri välineillä piirtämisellä tai maalaamisella. Näissä alkuun pääsee helposti ja halvalla tavallisista askartelukaupoista hankittavilla välineillä.  Kynien, pensseleiden, paperin, ja maalien lisäksi taiteilija saattaa haluta hankkia itselleen maalaustelineen, joita saa ostettua myös suhteellisen halvalla.

Piirtämistä harjoiteleva voi valita lyijykynän, värikynät, tussit, vahaliidut, tai erityyppiset hiilet. Kaikilla saa aikaan hyvin erilaista jälkeä, ja niiden käyttö tekniikat poikkeavat huomattavasti toisistaan. Piirtäjä voi myös yhdistellä eri materiaaleja. Piirto tyyleistä suosittuja ovat realistiset potretit, kuvitus tyyppiset piirrokset, ja sarjakuvat.

Maalaus on piirtämistä hieman sotkuisempaa hommaa, joten siihen saattaa kaivat tilaa hieman enemmän. Maalaus tekniikoiden välillä on huomattavia eroja, ja hennosta vesivärimaalauksesta nauttiva, ei välttämättä koe samanlaista vetoa peittäviä öljyvärejä kohtaan. Suosittuja maalaustekniikoita ovat öljyväri-, akvarelli-, ja akryylimaalit. Maalausta voi myös harjoittaa luonnon helmassa maisemamaalauksen saralla, mutta useat harrastajat aloittavat helpoimmista paikallaan pysyvistä kohteista potretti ja abstraktin maalauksen muodossa.

Useimmat maalaajat tarvitsevat jalustan avukseen, sillä pöydällä makaava kangas tahraantuu helposti taiteilijan käsivarsien koskettaessa sitä. Tämän lisäksi tarvitset maalille sopivan pohjan, vesivärit käyvät hyvin vesiväri paperille, kun taas öljymaalaukseen tarvitaan kangaspohja. Perus pensselit ja maalit sopivat hyvin alkuun pääsyyn, ota myös hieman selvää parhaista ohennus aineista.

Useat harrastajat kokevat piirustus- ja maalauskurssit hyödyllisiksi harrastuksensa alkuaikoina. Opettajat ovat yleensä alansa moniosaajia, jotka osaavat kätevästi neuvoa oppilaita heidän valitsemansa taidemuodon yleisissä tekniikoissa. Tekniikat on hyvä tuntea läpikotaisin ennen kuin lähtee rikkomaan lajin sääntöjä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että jokaisen taiteen harrastajan tulee olla teknisesti lahjakas, sillä kömpelömpikin taiteilija saa harrastuksestaan irti paljon iloa.

Taideharrastuksen hyödyt

Itse taiteen luomisen lisäksi taide harrastuksilla on useita hyötyjä tekijälleen. Taiteilija usein keskittyy täysin luomaansa teokseen, tämä aika poissa muun maailman ongelmista auttaa huomattavasti stressin vähentämisessä. Taiteilija voi myös purkaa huomattavan määrän tunteitaan canvakselle, tai paperille. Stressin ja tunteiden purkaminen saattaa auttaa taiteilijaa avaamaan luovuuttaan muillakin elämän alueilla,ja näin taide harrastus saattaa laittaa esimerkiksi työelämän uuteen nousuun.

Harrastuksen tarjoamat haasteet ja onnistumiset tuovat elämään uutta sisältöä, ja sen parista saattaa löytyä uusi kaveriporukka elämää piristämään. Onnistumisen tunteet nostavat itsetuntoa, johtaen puolestaan muillakin elämänalueilla pärjäämiseen. Usea vanhemman ikäluokan edustaja jatkaa harrastusten parissa puuhaamista eläkkeelle jäätyään, mikä auttaa pitämään elämän mielenkiintoisena työuran jäätyä menneisyyteen.

Lahjakas harrastaja taiteilija saattaa pystyä tekemään tai säästämään harrastuksellaan myös rahaa. Ystäville ja perheelle voi lahjoittaa itse tehtyjä kortteja ja lahjoja, ja jos luovuuden kaivo on syvä ja kirkasvetinen, omia kuvituksia, tai niihin perustuvia esineitä voi laittaa helposti  myös myyntiin. Lopulta harrastuksesta muodostuu monille myös uusi ura, joko täysin suorana vaikutuksena, tai muutaman kurvin kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Related Post

Euroopan veistostaiteenhistoria

Euroopan veistostaiteenhistoria: Keskiaikaa kohti

Ihmiskunnan pitkän historian kääntyessä modernia aikaa kohden, Kreikkalaiset veistäjät alkoivat leikkiä ihmishahmojen toden tuntuisuudella, ja luonnollisilla asennoilla. Tämä luonnollisuuden hakeminen patsaissa vahvistui hellenistisen kulttuurin aikakautena, ja tyylin lisäksi mukaan tuli

Ympäristötaide

Ympäristötaide

Ympäristötaide on laaja käsite, joka kätkee sisälleen ympäristöä hyväksikäyttäviä taideteoksia, sekä poliittisesti ympäristön puolesta puhuvia näyttelyitä. Vaikka taidetta on luotu luonnollisiin ympäristöihin kautta aikojen, varsinaisesti tämä taiteen muoto on kohonnut

Kuvanveisto tekniikat - helposti kotona

Kuvanveisto tekniikat – helposti kotona

Suuret kaupungit tarkjoavat atiteen harrastajille momnia mahdollisuuksia vaativienkin tekniikoiden harrastamiselle. Suhteellisen lyhyen kulkumatkan päästä löytyy yleensä taidekouluja, kansan- ja työväenopistoja, sekä yksityisiä kursseja järjestäviä taiteilijoita. Eri tekniikoiden pariin kaipaavat opiskelijat