Luonto taiteessa

Luonto taiteessa

Luonto on ollut ihmiselle tärkeä aina, eikä vähiten sen vuoksi että se on myös taiteellisen inspiraation lähde. Eräät tunnetuimmista taideteoksista kuvaavatkin luontoa, ja monet taiteilijat ovat aikoinaan ottaneet sen suorastaan pääaiheekseen. Luonto taiteessa voi saada monia eri muotoja, aina valokuvarealismista abstraktioon asti. Voikin sanoa, että maapallomme on loppumaton ideoinnin lähde. Ketkä kuuluisat taiteilijat ovat maalanneet luontoaiheita, ja mitä voidaan sanoa suomalaisten taiteilijoiden suhteesta luontoon? Lähdetäänpä katsomaan.

Kuuluisia luontoaiheisia taideteoksia

Claude Monet oli yksi kuuluisimmista impressionisteista, jonka luontomaalaukset ovat laajalti tunnettuja ja ihailtuja. Hän on teoksissaan tutkinut luonnon valoja ja varjoja, sekä erilaisia värejä, ja hän maalasikin paljon ulkona. Hänelle tärkeätä oli kohteen luoma hetkellinen vaikutelma, jonka hän ikuisti teoksiinsa. Taiteilijan kuuluisimpiin töihin kuuluu sarja “Lummelampi”, jonka teoksissa nimen mukaisesti on kuvattu lumpeenkukkia lammessa. Monet’lle oli myös sydämenasia puutarha, jonne hän oli istuttanut eksoottisiakin lajikkeita ja joka oli hänelle ehtymätön inspiraation lähde. Vanhoilla päivillään mestarimaalari keskittyi täysin taiteessaan kuvaamaan kukkia ja muita kasveja.

Kuuluisia luontoaiheisia taideteoksia
Kuuluisia luontoaiheisia taideteoksia

Vincent van Gogh oli elinaikanaan väärinymmärretty ja tuntematon taiteilija, mutta kuolemansa jälkeen hän sai tunnustusta, ja onkin sanottu hänen olevan yksi tärkeimmistä eurooppalaisista kuvataiteilijoista. Tunnusomaista hänen maalauksillensa oli voimakas siveltimen käyttö ja loistavat, eloisat värit. Värien käyttö olikin parhaimmillaan juuri van Goghin luontokuvauksissa. Kukapa ei tuntisi hänen teostaan “Kaksitoista auringonkukkaa maljakossa”, joka on ehkä kopioiduimpia maalauksia mitä on. Myöskin teokset “Tähtikirkas yö” ja “Viljapelto ja sypressejä” tuovat esiin luonnon kauneuden ja valovoimaisuuden. Valitettavasti Vincent van Goghin elämä katkesi kesken hienon luomiskauden. Mielisairautensa murtamana hän kuoli oman käden kautta, eikä ehtinyt nähdä ja kokea teostensa saamaa valtavaa suosiota.

Ehkä vähemmän tunnettu luonnon kuvaaja on itseoppinut amerikkalainen taiteilija Winslow Homer. Koska luonto kiehtoi Homeria valtavasti, alkoi hän yksinkertaisesti maalata vaikutelmiaan kankaalle. Hänestä tulikin erityisen kuuluisa upeista maisema- ja meriaiheisista maalauksistaan. “Gloucester Harbor” -nimisestä teoksesta voi suorastaan aistia valon ja varjojen liikkeet ja seesteisen, levollisen tunnelman meren äärellä.

Ranskalainen post-impressionistinen taidemaalari Henri Rousseau taas julisti itsekin kuinka hänellä ‘ei ole muita opettajia kuin luonto’. Tämän taiteilijan teoksissa rinnastuvat kauniisti todellisuus ja kuvitelmat, eikä ihme että hänen teoksiaan on ylistetty myös muiden kuvataiteilijoiden, kuten itsensä Picasson, suulla. Erityisen tunnettu Rousseau on naivistisesta, suorastaan primitiivisestä viidakkosarjastaan. Hän haki viidakkomaalauksiinsa mallia kasvitieteellisestä puutarhasta ja kasviopin kirjoista – oikeassa viidakossa Rousseau ei nimittäin koskaan käynyt. Georgia O’Keeffe, joka tunnetaan ‘amerikkalaisen modernismin äitinä’, erikoistui kuvaamaan teoksissaan suuria kukkia, New Mexicon maisemia sekä eläinten kalloja. Tavoitteena hänellä oli omien sanojensa mukaan ‘kuvata luontoa abstraktina sen tekemiseksi esteettisesti viehättävämmäksi’.

Luonto suomalaisessa taiteessa

Varsinkin metsä on aina innoittanut ja inspiroinut taiteilijoita kotimaassamme, eikä mikään ihme; onhan suomalainen metsä vertaansa vailla. Kansallisromantiikan vuodet olivat suoranaista kulta-aikaa luonnon kuvaamisessa. Silloin oman kansakunnan perinnöstä ja erityislaatuisuudesta haettiin virikkeitä myös taidesuuntauksiin, ja varsinkin Karjalan maisemat ja kulttuuri oli se mitä ihannoitiin. Sen ajan merkittävien taiteilijoiden vierailuja Karjalaan kuvailtiinkin ‘pyhiinvaellusmatkoiksi’, niin paljon sen jylhä luonto inspiroi heitä. Tärkeimpiä taidemaalareita kansallisromantiikan aikana Suomessa olivat muun muassa Albert Edelfelt, Akseli Gallén-Kallela, Eero Järnefelt ja Pekka Halonen, jotka kaikki ikuistivat luontoa taidemaalauksiinsa. Pekka Halonen, joka kuuluu rakastetuimpien taiteilijoittemme joukkoon, oli mestarillinen talvisen luonnon ja lumisen metsän kuvaaja. Samoin hän ikuisti ihmisiä luonnossa, ulkosalla, tekemässä vaikkapa tavallisia peltotöitä tai muita askareita. Kuuluisimpia Halosen teoksia ovat “Koli”, “Tukinuittajat” sekä kaikessa yksinkertaisuudessaan upea “Pihlaja”.

Luonto on tosiaankin asia, joka paitsi ympäröi meitä, on myös syvällä sisimmässämme. Olemme täysin erottamattomia luonnosta – mitä olisimme ilman sen kauneutta, voimaa ja tarkoituksenmukaisuutta? Ei siis ole ihme, että taiteilijat ovat kautta vuosisatojen inspiroituneet luonnosta, ja halunneet ikuistaa sen värit, valon, varjon ja tunnelman teoksissaan – meidän kaikkien iloksi.

10 thoughts on “Luonto taiteessa”

  1. s most Popular Assets. Start Trading Now with Our Free Demo Account. Online Trading and Investment Platform

  2. Веном 2 – смотреть онлайн в хорошем качестве https://bit.ly/venom2-2021

  3. Thanks for the good article, I hope you continue to work as well.Спаситель на продажу

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Related Post

Kuvanveisto tekniikat - haastetta harrastajille

Kuvanveisto tekniikat – haastetta harrastajille

Meistä usea on oppinut jonkin verran veistotaidetta kouluvuosina saven, puun, ja vaikkapa paperimassalla leikkimisen parissa. Moni jatkaa harrastustaan pisteeseen, jossa he pystyvät muotoilemaan savesta koriste- ja käyttöesineitä mökille käytettäväksi. Mitäs

Taideapurahojen kilpailu on kova

Taideapurahojen kilpailu on kova

Taiteilijat. Tämä porukka, josta moni on tietämätön. Tai oikeastaan heidän työstä, arkielämä ei ole mitenkään muista poikkeavaa. Taiteilijan työarki voi olla hyvinkin erilainen työläisen arjesta. Ei ole säännöllisiä työaikoja tai

Lisää taiteesta verkossa

Lisää taiteesta verkossa

Taide elää ja kehittyy kuten muutkin asiat maailmassa. Perinteinen taide on edelleen voimissaan, mutta sen rinnalle on tullut taidetta, joka löytyy verkosta ja joka on jokaisen saatavilla. Taide tuodaan näin