Taideapurahojen kilpailu on kova

Taideapurahojen kilpailu on kova

Taiteilijat. Tämä porukka, josta moni on tietämätön. Tai oikeastaan heidän työstä, arkielämä ei ole mitenkään muista poikkeavaa. Taiteilijan työarki voi olla hyvinkin erilainen työläisen arjesta. Ei ole säännöllisiä työaikoja tai työpaikkaa, johon mennä joka päivä. Toisaalta erilaiset projektit, esimerkiksi teatterissa voivat luoda tavallisen 8-tuntisen päivän samassa paikassa joka päivä. Mutta millä taiteilija tulee toimeen laskujen kanssa jos ei ole jokapäiväistä työtä?

Ensinnäkin taiteilijoita on joka lähtöön. Taiteellista voi olla musiikin esittäminen tai taulun maalaaminen. Muusikko voi herättää jokaisessa ajatuksia keikoista ja julkaisuista, joilla voi tienata. Kuvataiteilija taas tulee huonommin toimeen myymällä yhden taulun kuukaudessa. Taiteenlajeja on Suomessa noin 20, ainakin ne luokitellaan virallisesti taiteeksi ja niille on olemassa taidetoimikunnat. Jokainen taidetoimikunnassa toimiva voi hakea apurahaa oman taiteensa edistämiseen tai toimeen tulemiseen. Oikeastaan myönnetyn apurahan jälkeen, se on jokaisen oma asia, mihin sitä käyttää. Taideapurahaa sanotaankin taiteilijoiden ”palkaksi”. Moni on sitä mieltä, että taiteilijat ovat laiskoja ja elävät taideapurahallaan mitään tekemättä. Oli sitten tilanne mikä tahansa ja oli taideapuraha oikeasti miten tarpeellinen tahansa tietyille taiteilijoille tai taidealoille, sen hakeminen ei aina tarkoita sen myöntämistä. Oikeastaan vain joka kymmenes hakija saa taideapurahan.

Apurahan hakeminen

Valtio jakaa vuosittain apurahoja sellaisille taiteilijoille, joilla katsotaan olevan tarve taikka hyvät perustelut sen saamiselle. Tärkeää on kuulua ryhmään, joka saa hakea ja hakea oikein sekä ajoissa. Jos satut saamaa yhden tai toisen apurahan myönnetysti, niin se on myös käytettävä ajallaan. Tämä ehkä tekee koko prosessista monimutkaisen. Todellisuudessa siinä joutuu noudattamaan ohjeita, joita on kylläkin runsaasti ja sen jälkeen toimittamaan vaaditut liitteet tai asiakirjat. Jos hoitaa kaiken oikein ja ajallaan, saattaa olla mahdollisuus oikeutettuun taiteilija-apurahaan.

Hakeminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ja selvittää mitä kaikkea siihen täytyy sisällyttää. Esimerkiksi jos olet kokenut ja pitkäaikainen taiteilija, ei kannata listata ansiotöihin kaikkea, mitä olet tehnyt. Hakemuksen pitää olla selkeä ja helposti luettavissa, jotta se olisi mahdollisimman helppo tulkita.

Koko prosessi alkaa Taiteen edistämiskeskuksesta (Taike). Siellä on ohjeistus, mitä kaikkea hakijalta vaaditaan ja miten se tuodaan esille hakemuksessa. Hakemus täytetään verkossa, joten sen osuuden pitää olla helpoksi tehty. Ainoa, mitä täytetään kirjallisesti, on taiteilijaeläkettä hakevat ihmiset. Mutta siinäkin tapauksessa hakemus jätetään ilmoitettuun osoitteeseen ja odotetaan vastausta.

Miksi asia on näin vaikea

Taideapurahan hakeminen ei ole sen vaikeampaa kuin minkään muunkaan apurahan. Vaikeaa on pikimmiten saada se itselleen ja tulla sen kanssa toimeen jos sen onnistuu saamaan. Vuosittainen apurahabudjetti on noin 11 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 taideapurahasumma on noin 1733,37€ kuukaudessa, jokaista myönnettyä hakemusta kohtaan. Vaikka summasta ei maksetakaan veroja, niin täytyy ottaa huomioon, että taideapuraha ei ole varsinaisesti toimeentuloa varten. Se on nimensä mukainen apuraha taiteen edistämiselle. Näitä voi olla jaossa niin lyhyitä kuin pitkäaikaisiakin. Hyvin harvoin, mutta silti näitäkin tapauksia on, jaetaan 10-vuotis-apuraha. Taiteilija saa siis tukea taiteen luomiselle 10 vuoden ajan.

Hakemuksia on vuosittain noin 14 000. Joka kuudes saa myönteisen vastauksen hakemukselleen. Tässä vaiheessa ei kannata lannistua. On olemassa monia muitakin säätiöitä, jotka saattavat tukea harjoittamaasi taiteen alaa. Niistä kannattaa olla tietoinen ja lähettää hakemukset myös heille. Myös ulkomaalaiset säätiöt voivat olla hyödyllisiä, varsinkin jos työn ulottuvuus on Suomen rajojen ulkopuolella. Hakemus ei siis sinänsä ole vaikea tehdä, vaikeampi on saada myönteinen päätös.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Related Post

Kuinka nauttia taiteesta

Kuinka nauttia taiteesta

Kuinka usein olet lähtenyt käymään paikallisessa taidemuseossa, ja toivonut kierroksen puolessa välissä olevasi suuri taiteen tuntija joka voisi nauttia seinillä olevista kuvista itseäsi enemmän. Päädytkö kävelemään huoneiden ympäri täysin tuppisuuna

Ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos

Ihmisen toiminta ympäri maailman on muuttanut maapallon ilmastoa ja sillä on kauaskantoiset seuraukset moneltakin kannalta. Ilmastonmuutoskriisiin vaaditaan toimia kaikilta planeettamme asukkailta ja onneksi olemmekin jo ryhtyneet toimeen. Käytettäviä materiaaleja vaihdetaan

Kuvanveisto tekniikat - helppo alku

Kuvanveisto tekniikat – helppo alku

Moni taiteen harrastaja rakastuu veistos taiteeseen sen monipuolisten välineiden ja tekniikoiden vuoksi. Veistäjä voi käyttää hyväkseen mitä tahansa ympäristöstä löytyvää materiaalia, kunhan siitä vaan rakennettua kolmiulotteisen teoksen. Materiaalit vaihtelevat halvasta